Κώστας Κωσταντάτος


Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1959 όπου μεγάλωσα και σπούδασα οικονομικά και μουσική. Στο Ελληνικό Ωδείο έκανα μαθήματα κιθάρας (έξι χρόνια) με τον σολίστα Γεράσιμο Μηλιαρέση και θεωρητικά με τον μαέστρο Διαμαντή Διαμαντόπουλο υπό τη διεύθυνση και με την παρότρυνση του οποίου συμμετείχα στη χορωδία του Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος (Deree) για τρία χρόνια (1978-1981).

Από το 1987 μέχρι το 1997 εγκαταλείπω τη μουσική και ασχολούμαι συστηματικά με τη ζωγραφική φορητών εικόνων και τοιχογραφιών εργαζόμενος σε ναούς της Ελλάδος και της Νοτίου Ιταλίας. Στη μουσική επιστρέφω αποφασιστικά (παράλληλα με τη ζωγραφική) το 1997 κάνοντας μαθήματα κρουστών με τον Νέστορα Δρούγκα και βιολί με το Γιάννη Ζευγώλη (2000-2006).

Παράλληλα συμμετέχω μαζί με την αδελφή μου Λουκία Κωνσταντάτου σε διάφορα μουσικά σύνολα ερμηνεύοντας «Λόγια μουσική της Πόλης» (οθωμανική μουσική), μικρασιατικό τραγούδι αλλά και διάφορα παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. Συμμετέχω επίσης σαν ισοκράτης και κανονάρχης σε συναυλίες και στουντιακές ηχογραφήσεις συνεργαζόμενος με τις βυζαντινές χορωδίες του Λυκούργου Αγγελόπουλου, του Γεωργίου Ρεμούνδου και του Κώστα Αγγελίδη. Απο το 1993 μέχρι το 2007 επισκέπτομαι τακτικά σαν Αγιογράφος την περιοχή της Καλαβρίας διενεργώντας σεμινάρια και εκθέσεις ζωγραφικής ενώ εικονογραφώ μαζί με τους συνεργάτες μου επί τόπου στους τοίχους της ιστορικής μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεριστή στην περιοχή Stilo της Καλαβρίας.

Από το 2003 ξεκινάμε μαζί με το Βαγγέλη Παπαγεωργίου και την Αναστασία Δουλφή το συγκρότημα encardia που ασχολείται συστηματικά μέχρι σήμερα με τη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό της Νοτίου Ιταλίας, μέσα από αναρίθμητα ταξίδια και συνεργασίες με μουσικούς της περιοχής. Το συγκρότημα encardia μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες συναυλίες και έχει εκδόσει έξι ψηφιακούς δίσκους ενώ έχει συνεργαστεί και με τους περισσότερους σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής και της Κατω-ιταλικής μουσικής σκηνής.

Από το 2012 μέχρι σήμερα ασχολούμαι συστηματικά με την ομάδα κρουστών της θεραπευτικής κοινότητας “παρέμβαση” του ΚΕΘΕΑ όπου απολαμβάνω μία από τις σπουδαιότερες μουσικές και βαθειά ανθρώπινες εμπειρίες της ζωής μου. Μέσα από όλα αυτά τα «ταξίδια», τις ποικίλες διαδρομές και σαν προσωπική ανάγκη, ξεκίνησα μέσα στο 2017 το πρόγραμμα Vox et Sonis, που στόχο έχει να προσφέρει μία βιωματική μουσική εμπειρία σε ανθρώπους που θα ήθελαν αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ασχοληθούν συστηματικά με τη μουσική.