Μιχάλης Κονταξάκης


Ο Μιχάλης Κονταξάκης (www.mkontaxakis.com ) ξεκινά τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία 7 ετών. Σπουδάζει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με το Βασίλη Μαστοράκη και στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη από την οποία αποφοιτεί το 1998 παίρνοντας το δίπλωμά του με "άριστα παμψηφεί" και διάκριση. Παρακολουθεί στη συνέχεια μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τον Κώστα Κοτσιώλη τον οποίο ολοκληρώνει το 2000. Ταυτόχρονα σπουδάζει στο πανεπιστήμιο "Robert Schumann" στο Dusseldorf με καθηγητή τον Joaquin Clerch. Ολοκληρώνει τις σπουδές του το 2002 και το μεταπτυχιακό του (Konzertexamen) το2004 στο ίδιο πανεπιστήμιο με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Από το 1993 έως το 2000 παρακολουθεί κατά καιρούς μαθήματα-σεμινάρια από πολυάριθμους σολίστες και καθηγητές διεθνούς φήμης από τους οποίους αξίζει να αναφερθούν οι: Leo Brouwer, John Duarte, Hubert Kappel, Andrew York, Carlo Marchione, Zoran Dukic, Dieter Kreidler. Η διεθνής σταδιοδρομία του ξεκίνησε μετά την επιτυχία που είχε στους διαγωνισμούς κιθάρας στους οποίους συμμετείχε. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με 10 βραβεία από τα οποία ξεχωρίζουν το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Βόλου (1998), το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Sinaia (Ρουμανία 2000), το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Tychy (Πολωνία 2000), το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό "Leo Brouwer" (Αβάνα-Κούβα 2002). Το 2005 έγινε ο μοναδικός Έλληνας κιθαριστής στον οποίο απονεμήθηκε το 1 ο βραβείο στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό "Francisco Tarrega" (Benicasim-Ισπανία 2005).

Οι εμφανίσεις του στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία) καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα συχνά προκάλεσαν εγκωμιαστικές κριτικές. Μεταξύ άλλων έχει δώσει ρεσιτάλ, έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει συμπράξει με ορχήστρες προσκεκλημένος στα διεθνή φεστιβάλ κιθάρας: Βόλου, Dusseldorf (Γερμανία), Sinaia (Ρουμανία), Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Las Palmas (Κανάρια Νησιά-Ισπανία), Sernanselle (Πορτογαλία), Φεστιβάλ Guitarmania (Λισσαβώνα-Πορτογαλία) και στο φεστιβάλ κιθάρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστας με την ορχήστρα AUKSO (Πολωνία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Arad (Ρουμανία), την ορχήστρα Filarmonia das Beiras (Πορτογαλία), την Orquesta Sinfonica de Valles (Ισπανία), την ορχήστρα Collegium Instrumental de Valencia (Ισπανία), την Ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενώ έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Το 2006 ηχογράφησε για την εταιρεία NAXOS έργα των: M.M.Ponce, F.Martin, E.Krenek, F.Tarrega, A.Κhatchaturian, καθώς και την πρώτη εκτέλεση του έργου “Preludios de Primavera” του J.Clerch

Το Φεβρουάριο του 2007 το “American record guide” έγραψε: «…έχει αψεγάδιαστη τεχνική, υπέροχο ήχο….είναι απλά εξαιρετικός..». Ένα μήνα νωρίτερα το “Select Australia” είχε τίτλο «Ένα νέο αστέρι στον αστερισμό της κλασικής κιθάρας» στο άρθρο του για το δίσκο του Κονταξάκη συγκρίνοντάς τον με ονόματα όπως ο Segovia και ο Bream. «…το φεστιβάλ τελείωσε με την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Μιχάλη Κονταξάκη στο Κοντσέρτο του Αρανχουέθ. (Διευθ.ορχήστρας: Roberto Misto)…» CRONICA ROMANA (Ρουμανία), 19-03- 2003 Μετά την εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Βουκουρεστίου με την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας.