Ιωάννα Χαμαλέλη


Η Ιωάννα Χαμαλέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1990 ασχολήθηκε με το χορό και συγκεκριμένα με το μπαλέτο και τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ήταν μέλος για εφτά χρόνια περίπου του παραδοσιακού συλλόγου Ελλήνων χορευτών ενώ από το 1999 ανήκει στην χορευτική ομάδα του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π.Ζήση στο Χαλάνδρι με δασκάλους όπως τον Περικλή Κώτσης, Μάκη Μπέτση και Πόπη Γαλοπούλου. Από το Σεπτέμβριο του 2001 έως και σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς και λαογραφία στα τμήματα ενηλίκων και παιδιών του παραρτήματος Νέας Πεντέλης του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π.Ζήση πραγματοποιώντας παραστάσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κι εκπομπές με θέμα την ελληνική παράδοση, ήθη κι έθιμα. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της Αθήνας, σχολεία (πρώτο και τέταρτο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου),το πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγ.Νικολάου Χαλανδρίου, τον χορευτικό όμιλο Νάουσας Πάρου και τον πολιτιστικό σύλλογο Φελλού Άνδρου. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με άλλα είδη χορών όπως latin, ευρωπαικούς, oriental και σύγχρονο.

Στα μυστικά βήματα της ταραντέλλας μυήθηκε το 2005 οπότε κι έγινε μόνιμο μέλος των encardia. Από τότε ακολουθεί τους encardia σε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας με σκοπό πάντα την πιο βιωματική προσέγγιση της μουσικής και της παράδοσης της Κάτω Ιταλίας.

Έρχοντας σε επαφή με ανθρώπους του τόπου αυτού και ζώντας την Κατωιταλική ελληνόφωνη παράδοση μέσα από ταξίδια και σεμινάρια, ασχολείται έως και σήμερα με τη διδασκαλία και διάδοση της παράδοσης, της μουσικής και των χορών της Κάτω Ιταλίας ελληνόφωνης και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργαστεί και με σημαντικές δασκάλες-χορεύτριες του ιταλικού νότου όπως Maristella Martella, Enza Magnolo, Franca Tarantino, Cinzia Villani και Μargarita d’Amelio.

Συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με την κατω-ιταλική βάζοντας στοιχεία κλασικού και σύγχρονου χορού, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, διεξάγει κύκλους σεμιναρίων και συναντήσεις για ενήλικες και παιδιά σε συνεργασία ή όχι με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς (όπως Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Λυρίτες, Λαογραφική Εταιρεία «Νικόλαος Πλαστήρας» ) με πυρήνα πάντα τους χορούς της κάτω Ιταλίας όπως της ταραντέλλας pizzica (Απουλία), tammuriatta (Νάπολη), tarantella calabrese (Καλαβρία), tarantella siciliana (Σικελία) κλπ.. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και courses χοροθεραπείας με σκοπό τη διάδοση της θεραπευτικής πλευράς της ταραντέλλας, ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ίασης ψυχοσωματικών διαταραχών.

Μαζί με την Κων/να Καλκάνη αποτελούν το ντουέτο ballo del mare, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Conseil International de la Danse (CID) με έδρα το Παρίσι με στόχο τη διάδοση του χορού της ταραντέλλας. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, φοίτησε και ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών McS in Economics and Finance ενώ έχει λάβει πιστοποίηση σε «Credit and Risk Skills» από την "Omega Performance banking training" και το διεθνές "Chartered Banker Institute.